Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z budyniem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 400 g
drożdże 3 dag
masło 1/3 kostki
cukier 4 łyżeczki
sól szczypta
mleko łyżeczka
jajko 2
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z budyniem

W niewielkiej ilości wody i łyżeczce mleka, szczypcie cukru rozpuściłam drożdże, wymieszałam i odstawiłam na pół godziny, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier, jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, śmietanę, pokrojone masło. Dolałam drożdże i wyrobiłam szybko gładkie, pulchne ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Urosło pięknie. Podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowałam na okrągło i wycięłam trójkąty. Na szerszym końcu ułożyłam łyżeczkę budyniu (ugotowanego wg przepisu na opakowaniu) i zaczęłam zwijać. Posmarowałam rozbełtanym żółtkiem, posypałam brązowym cukrem i upiekłam na złoto w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 29.06.2012 07:20
przepyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak