Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur z białą kiełbasą i grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzybki suszone 5 sztuk
woda 1 litr
żur 1/2 litra
biała kiełbasa 30 dkg
ziemniaki 4 sztuki
czosnek 1 ząbek
majeranek
sól do smaku
pieprz do smaku
włoszczyzna 25 (bez kapusty)
boczek 20 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Żur z białą kiełbasą i grzybami

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie 2 godziny przed gotowaniem żuru. Ugotować litr wywaru z włoszczyzny, grzybów, białej kiełbasy. Przecedzić, kiełbasę wyjąć i pokroić w słupki lub plasterki. Do gorącego wywaru wlać żur i zagotować. Zupa powinna być lekko zawiesista. Do gotującej się zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć pokrojoną kiełbasę, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 17.09.2011 18:59
lubię żurek z białą kiełbaską,robię go przeważnie w soboty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak