Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Precle domowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
cukier 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
gruba sól
drożdże suche 1 paczuszka

Przepis i sposób przygotowania na: Precle domowe

Przesiej mąkę do miski, na środku zrób dołek. Wsyp drożdże i cukier, wlej trochę ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Potem dodaj resztę mleka i sól, zagnieć jednolite, dość twarde ciasto.
Ulep z niego wałek o długości 30 cm, każdy kawałek uformuj w kształt precla i ułóż na blasze. Przykryj i odłóż na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Sodę wsyp do 2 litrów wody, zagotuj. Kolejno wkładaj precle, gotuj po 20-30 sekund z każdej strony. Potem wyjmij, osącz i ułóż na blasze oprószonej mąką. Posyp gruboziarnistą solą albo makiem. Piecz 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kopiko1983 04.10.2011 06:46
Uwielbiam precle! Mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak