Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z dzika pasztecik...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dziczyzna 0,5 kg
słonina 20 dkg
wątróbka 20 dkg
śmietana 300 ml
szynka wieprzowa 20 dkg
chleb 4 kromki
marchew 1 sztuka
smalec 2 łyżki
masło 2 łyżki
pietruszka 1 nać
cytryna 1 skórka starta
ziele angielskie 7 ziarenek
sól 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
wino czerwone wytrawne 2 kieliszki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Z dzika pasztecik...

Pieczywo tostowe namoczyć w 6 łyżkach śmietany, odcisnąć.
Mięso i słoninę pokroić w kostkę i zemleć razem z pieczywem.
Dodać sól, przyprawy i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać.
Wątrobę pokroić na kawałki, podsmażyć na maśle, oprószyć solą i pieprzem, skropić winem, ostudzić, zemleć.
Do farszu dodać wątrobę, resztę śmietany, wyrobić.
Wysmarowaną smalcem formę napełnić farszem.
Do piekarnika wstawić płaską blaszkę, napełnioną do 2/3 wodą, do środka wstawić formę z pasztetem.
Piec ok. 2 godziny w temp. 180°C. Pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 23.03.2012 17:30
super, chetnie bym spróbowała
Kasia73 06.01.2011 20:05
FUJJ nie lubie dziczyzny...
eli82 06.01.2011 10:22
super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak