Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek marynowany z czosnkiem i jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 5 ząbków
majeranek 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
boczek 1 ze skórą
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek marynowany z czosnkiem i jabłkami

Rozcieramy ząbek czosnku i majeranek oraz łyżeczką soli. Marynatą nacieramy boczek i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia ostrym nożem nacinamy głęboko skórkę w kratkę o boku 1 cm. Kroimy ząbki czosnku w słupki na cztery. Jabłka na 8 cząstek, a potem w poprzek na pół i obtaczamy w cukrze. W nacięte rowki wciskamy na przemian czosnek i jabłka i wstawiamy boczek w naczyniu szczelnie zakrytym papierem aluminiowym do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gdy jest miękki, zdejmujemy papier w podpiekamy na złoto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 12.04.2011 12:33
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak