Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto zaparzane z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
masło 15 dag
mąka 1 szklanka
jaja 5 szt
cukier 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
aromat waniliowy 0,5 łyżeczki
cukier puder 2 łyżki
cynamon 0,5 łyżeczki
tłuszcz do formy
jabłka 1,5 tarte

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zaparzane z jabłkami

Mleko zagotować, dodać masło, mąkę i ucierać gorące ciasto aż do ostudzenia. Następnie dodać starte jabłka, cukier, aromat, bułkę tartą i mieszając dodawać po 1 żółtku. Pod koniec dodać ubitą piane z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp 180 stopni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 22.11.2013 14:02
muszę spróbować
Angelika10 14.05.2012 00:07
pycha
IKrakowianka 14.11.2011 00:27
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak