Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy placek ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
margaryna 20 dkg
cukier 10 dkg
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
gęsta śmietana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
śliwki 1,5 kg
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek ze śliwkami

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z cukrem, tłuszczem, żółtkami, śmietaną i cukrem waniliowym. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Śliwki wypestkować. Ciasto rozwałkować, przenieś na blachę, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na cieście ułożyć śliwki, lekko wgniatając. Piec w gorącym piekarniku około 20 minut. Kiedy zacznie się rumienić, wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak