Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duże ciasto drożdżowe z kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier 1,5 szkl
jajko 5
sól szczypta
cukier waniliowy 2 opakowania
mąka tortowa 1 kg
mleko 2 szklanki
kruszonka
cukier 9 łyżek
mąka 9 łyżek
masło pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Duże ciasto drożdżowe z kruszonką

Zrobić zaczyn: drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru aż się rozpuszczą, dodać pół szklanki ciepłego mleka (nie gorącego), odstawić na ok 10-15 minut w ciepłe miejsce - zwiększy objętość. Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, cukrem waniliowym, podgrzać lekko mleko i rozbełtać w nim jajka, dolać do mąki, dodać rozczyn i wymieszać. Dodać ciepłe masło, dokładnie wyrabiać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów miski. Odstawićna 1,5 godz w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Po tym czasie wymieszać, wrzucić do formy (1 dużej blachy lub dwóch średnich keksówek), odstawić na 15-20 min do napuszenia. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać opuszkami palców, posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temp do 170 st i piec jeszcze 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak