Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka sylwestrowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jaja 4
margaryna 250 g
olejek waniliowy pół łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
rodzynki 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babka sylwestrowa

Miękką margarynę wyrobić z mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ubić pianę z białek, dodać cukier, a potem żółtka, delikatnie wmieszać mąkę z margaryną. Na końcu dodać olejek waniliowy, sok z cytryny i rodzynki, wymieszać. Włożyć do formy, piec ok godziny (lub do suchego patyczka) w 180 st.
Gotową babkę można polać polewą i dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 04.11.2011 19:36
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak