Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepszy przepis na biszkopt

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier 3/4 szklanki
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy przepis na biszkopt

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier - najlepiej po 1 łyżce. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać, przesiać, na najowlniejszych obrotach miksera wmiezać je do masy jajecznej. Blachę/ tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, boków niczym nie smarujemy. Pieczemy 30-40 min w 170 st. (lub do suchego patyczka).
Najważniejsze: Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z wysokości ok 60 cm na podłogę (w blaszce). Odstawiamy do uchylonego piekarnika do całkowitego ostygnięcia. Boki oddzielamy nożem od formy, dopiero gdy biszkopt wystygnie całkowicie.
Przepis znalazłam na blogu mojewypieki.blox.pl - wypróbowany i najlepszy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 30.04.2012 22:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak