Sposób przygotowania

Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek.
Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla.
Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder.
Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder.
Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób.
Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor.
Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor).
I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka.
Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko. Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży.
Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Piękne dekoracje.Wypróbuję ten sposób.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rzenia15

    piękne
  • 4
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    przepiękne
  • 0
    original
    Opublikowano

    magduś83

    robią wrażenie te zdjęcia
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    bardzo ładnie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    fajny pomysł;]

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !