Sposób przygotowania

* 500 ml mleka
* 8 żółtek
* 150 – 200 g cukru
* 250 ml śmietany kremówki

Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Przeładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    nigdy mi nie wychodzą domowe lody, ale może z tym przepisem się uda :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    wspaniałe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !