Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z ptasim mleczkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kakaowe: mąka krupczatk 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier kryształ 3/4 szklanki
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 5 szt
Ciasto orzechowe: kakao 1 łyżka
jajko 5 szt
biszkopty podłużne 1 mała paczka
cukier kryształ 3/4 szklanki
orzechy posiekane 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
masło 1 kostka
woda 2 (gorąca)
Krem: 1/2 l
mleko 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z ptasim mleczkiem

Ponadto:
4 żółtka
2 galaretki brzoskwiniowe
60 dag ptasiego mleczka o dowolnym smaku)
kolorowa posypka

Polewa:
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki wody
2 łyżki kakao

Ciasto kakaowe:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę krupczatke wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt, piec ok 20 min. Ostudzić.

Ciasto orzechowe:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę krupczatke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszając dodać pokruszone biszkopty, posiekane orzechy i namoczone wcześniej rodzynki. Upiec biszkopt, piec ok 20 min. Ostudzić.

Krem:
mleko zagotować, dodać masę z dobrze rozstrzepanych żółtek, cukru, mąki pszennej i kawy rozpuszczalnej, ugotować budyń. Gdy ostygnie dodać masło i utrzeć masę.

Polewa:
wszystkie składniki zagotować i ostudzić

Galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu

Przełożenie:
Ciasto kakaowe wysmarować połową kremu, ułożyć ptasie mleczko, zalać tężejącą galaretką, wysmarować drugą połową kremu, przykryć ciastem orzechowym. Całość polać polewa i posypać kolorowymi cukierkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 11.04.2013 21:06
smaczne ciasto
smakoszek 17.01.2013 15:49
pyszne ciasto
Renia1 07.01.2013 16:54
wydaje się być dość pracochłonny, ale na pewno warty poświecenia czasu
rjustysia 08.11.2012 11:25
dużo pracy, ale widać warto! :) efekt znakomity :)
anemon 08.07.2012 19:28
Lubię takie przekładańce "na bogato".
ben-ka 24.06.2012 22:09
to musi być pyszne!
goofy9 11.06.2012 11:06
wygląda pysznie
Krystyna32 04.05.2012 14:15
extra
agnieszka214 04.03.2012 16:25
piękne dodoaje do księgi
senninha 21.02.2012 10:46
wygląda bardzo apetycznie, a polewa rewelacyjna!
caralajna 17.02.2012 18:51
wspaniałe ciacho
Wafelek2601 13.02.2012 11:55
świetny przepis
katarzyna124 03.02.2012 13:03
super ciasto:)
Seba 17.12.2011 00:12
extra
Brigitte 20.11.2011 10:43
Poczęstujesz kawałkiem?
Grazyna0211 31.10.2011 15:17
cudne ciasto!
Ela15 24.10.2011 14:22
super
iziona 24.09.2011 08:37
Cudownie apetyczne to ciasto
Dorota59 07.09.2011 19:04
znakomicie wygląda
anemon 24.08.2011 07:37
Znakomicie się prezentuje.
ankaryba 06.08.2011 21:21
wspaniałe ciasto
Ania67 24.07.2011 09:00
pyszny
Agnieszka_B 27.06.2011 06:58
Twoje wszystkie ciasta wyglądają fantastycznie! Zazdroszczę umiejętności:)
aguus 12.06.2011 10:34
Cudne ciasto! Będę je musiała koniecznie zrobić :)
marta1371 01.06.2011 14:53
Apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak