Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe ciasto

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jaja 8 szt
masło 35 dag
cukier puder 2 szklanki
oliwa 150 ml
proszek do pieczenia 3 łyzeczki
kisiel żurawinowy 1 szt
kakao 2 łyżki
budyń śmietankowy 1 szt
mak 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe ciasto

Masło z cukrem pudrem ucierać, dodając stopniowo po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oliwę i sztywno ubita pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać kisiel żurawinowy, do drugiej kakao, do następnej budyń śmietankowy a do ostatniej mak. Przygotować średniej wielkości formę. Ciasto wylewać warstwami. Surowe ciasto przekroić dwa razy nożem wzdłuż blaszki-dzięki temu uzyskamy ciekawy efekt po upieczeniu i pokrojeniu. Piec około 1h w temp 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 20.06.2012 22:55
fajne
Monika193
Monika193 08.06.2011 23:25
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak