Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
żółtko jajek 4 szt.
margaryna 250 g
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem porzeczkowy 1 słoik
kakao 1 łyżeczka
kisiel truskawkowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Odzielić żółtka od białek. Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia i żółtek zagnieść ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się zagnieść to proponuję dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Zagniecione ciasto dzielę na 2 części. Do mniejszej częćci, tej na górę dodaję kakao. Wstawiam cisto ciemne i jasne do lodówki na godzinę.
Ubijam na sztywno białka. Do białek dodaję 2 łyżeczki kiślu, piana wtedy nie opadnie oraz będzie miała ładny kolor. Na blache trę większą jasną część ciasta następnie rozkładam dżem. Na dżem wykładam piane z białek i posypuje startym ciemnym ciastem. Wstawiam do piekarnika 180 stopniach na 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 03.03.2012 14:24
bardzo pyszny
Iwusia 22.01.2012 22:46
smakowicie wygląda
oliwkowa
oliwkowa 17.04.2011 13:47
Pycha
ewa19a 26.01.2011 22:06
robie dokładnie taki sam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak