Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik świąteczny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 szt
cukier 1 szkl
masło 1/2 kostki
miód 1/2 szkl
kakao 1,5 łyżki
mąka 1/2 kg
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 op
kwaśna śmietana 1/2 szkl
bakalie
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik świąteczny

Jajka utrzeć z cukrem i z masłem. Dodać miód i kakao. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i z sodą oczyszczoną. Dosypywać porcjami do utartej masy. Na końcu dodać kwaśną śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać bakalie. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej o wymiarach. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 170 °c. Po ostudzeniu polać lukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 03.03.2011 17:40
pycha
Krystyna32 03.03.2011 17:40
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak