Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni z makiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 6 szklanek
maślanka 2 szklanka
drożdże 8 dag
mak 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni z makiem

Maślankę lekko podgrzać, rozmieszać w niej drożdże, wsypać 1 szklankę mąki, zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrabiać ciasto około 20 minut, przykryć ściereczką i znów pozostawić aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego dwa podłużne bochenki, położyć na blaszkę i pozostawić na 25 minut do wyrośnięcia. Wierzch bochenków posmarować wodą i posypać makiem. włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 11.05.2013 14:13
świetny chlebek
Motorek 27.12.2012 10:54
smaczny
romanrafal
romanrafal 31.05.2012 08:06
smaczniutki
Seba 20.05.2012 09:06
pycha
mehia 25.03.2011 18:41
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak