Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomarańczowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcze 2 szt
CUKIER W KOSTKACH 4 szt
cukier 2 łyżki
syrop pomarańczowy 150 ml
rum 75 ml
woda 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomarańczowy

Pomarańcze wyszorować, wytrzeć i na skórce zetrzeć kostki cukru. Starty cukier wymieszać ze zwykłym cukrem - wsypać do rondla. Wlać wodę i gotować ok 2 minut. W tym czasie pomarańcze obrać i pokroić w kostkę. Dodac do syropu cukrowego razem z syropem pomarańczowym i zagotować, mieszając co chwila. Doprawić sos rumem, zamieszać.

Sos można podawać na gorąco do: budyniu, ryżu na mleku i sufletów; lub na zimno do: zimnego budyniu, lodów waniliowych lub czekoladowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak