Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Daktylowy przekładaniec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczataka 3 szklanki
cukier puder 20 dag
żółtko jajek 6 szt
oliwa 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy 0,5 łyżeczki
masła 20 dag
jabłka 1 kg
rodzynki 20 dag
morele suszone 20 dag
orzechy włoskie 20 dag
śliwki suszone 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Daktylowy przekładaniec

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, oliwę, żółtka, cukier puder i aromat waniliowy, przeciekać nożem z następnie ciasto zagnieść. Odłożyć w chłodne miejsce. Następnie 1/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć dno i boki przygotowanej formy. Pozostałe ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Jabłka pokroić w plasterki, podzielić na 3 części. Jedna część jabłek ułożyć na cieście na brytfannie, posypać sparzonymi orzechami i rodzynkami. Przyłożyć następnym ciastem, wyłożyć drugą część jabłek i suszone śliwki. Ponownie przyłożyć ciastem, wyłożyć resztę jabłek i morele, przykryć ostatnią warstwą ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 01.09.2012 13:51
pyszne
Motorek 27.05.2012 13:30
fajny
magdziorka6 08.03.2012 14:34
fajny
pigila
pigila 16.02.2011 22:51
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak