Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na słono z kiełbasą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 400 gram
masło do wysmarowania formy
kiełbasa serdelowa 200 gram
śmietana 18-procentowa 100-200 gram
ser tylżycki 30-40 gram
żółtko jajek 1 sztuka
pieprz szczypta
imbir 1/3 łyżeczki
Kostka bulinowa 1/2 kostki
bulion 70 cm3
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na słono z kiełbasą

Ryż ugotować na sypko. Przygotować bulion: 1/2 kostki rozpuścić we wrzącej wodzie (ok.250 cm3). Śmietanę wymieszać z żółtkami i szczyptą soli. Ser zetrzeć na tarce. Kiełbasę bardzo drobno pokroić.
Połączyć ryż z kiełbasą. Dodać przyprawy i bulion w takiej ilości, aby smak był wyrazisty, a ryż dobrze zwilżony, Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, skropić śmietaną z żółtkiem, posypać tartym serem. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 200 stopni C przez 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 08.07.2012 21:26
fajny pomysł
bursztynek 29.07.2011 23:10
ciekawe, to coś dla nas
Edyta38 27.06.2011 18:07
extra
magical66 25.05.2011 16:06
tego jeszcze nie próbowalam
aacaac 26.04.2011 11:53
smaczne
dorotka0000025 22.04.2011 11:16
duzo ryzu u Was sie zjada - jestem pod wrazeniem pomyslow na zwykly banalny ryz
misiek123 07.04.2011 10:59
tego jeszcze nie widziałam :0
Margo1 15.03.2011 16:23
jeszcze tego nie jadłam
Margo1 15.03.2011 16:23
jeszcze tego nie jadłam
ziutula
ziutula 15.01.2011 03:13
smacznego....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak