Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na słodko

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 400 gram
masło do wysmarowania formy
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 18-procentowa 100-200 gramów
jabłko 1 sztuka
rodzynki 30-40 gram
migdały wiórki 40 gram
cynamon Prymat do smaku
cukier do smaku
skórka z pomarańczy 60 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na słodko

Ryż ugotować na sypko. Rodzynki namoczyć i sparzyć, Jabłko umyć i zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek wcierać partiami ryż. Dodać pokrojoną skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały, starte jabłko. Do smaku dodać cynamon i śmietanę.Całość wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 200 stopni C przez 15-20 minut. Potrawę udekorować rodzynkami, migdałami i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 13.07.2012 21:36
mnie się kojarzy z dzieciństwem
aniapetr 07.07.2012 10:10
Uwielbiam ryż na słodko, super pychota!
Magda60 20.10.2011 21:37
smaczne
Rogalik 11.10.2011 22:36
super
marchewka 04.08.2011 23:34
pycha!
irenka 21.07.2011 21:59
ciekawy przepis
mirosława4 20.06.2011 22:41
fajny przepis a potrawa zapewne smaczna
Ewelina38 15.04.2011 06:35
bardzo lubię potrawy z ryżem, pycha
marta1371 12.04.2011 21:48
to lubię
Margo1 15.03.2011 07:36
lubię
Dorota59 05.03.2011 16:12
super
iga2 03.03.2011 15:35
nie jadłam,muszę spróbować
ewa78 27.02.2011 12:21
coś dla mnie
marzencia2007 19.02.2011 11:18
smaczne
Magda60 13.02.2011 16:31
dobre
ziutula
ziutula 15.01.2011 03:14
smacznego....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak