Sposób przygotowania

* 0,5 kg mąki
* 50g drożdży
* 1/2 szklanki mleka
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/4 kostki masła
* 1/3 szklanki oleju
* 2 żółtka
* 1 cukier wanilinowy lub 8g cukru waniliowego
* 1/2 szklanki cukru

masa twarogowa:

* 250g sera białego
* 1 jajko
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* cukier do smaku

Drożdże pokruszyć do miseczki, posypać łyżką cukru i mąki, dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym, przestudzić. Wszystkie składniki połączyć w misce i wyrabiać, jak każde inne ciasto drożdżowe, aż stanie się zwarte i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, rozwałkować, posmarować masą serową. Złożyć dwa razy, jak kartkę do koperty, pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek. Ułożyć na blaszce i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 25 min. w temp. 180 st. na złoto. Po upieczeniu ostudzić i polukrować.
Wszystkie składniki na masę serową połączyć w miseczce, dobrze rozcierając.

dodatkowo:

* jajko do posmarować ciasta przed pieczeniem
* lukier lub cukier puder

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !