Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z dynią i makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 szt
masło stopione 2 łyżki
mleko ciepłe 1/3 szklanki
mak 1 szklanka
rodzynki 1/2 szklanki
migdały 1/2 szklanki
orzechy włoskie 1/2 szklanki
miód prawdziwy 3 łyżki
sól do smaku
masło do polania 50 g
dynia 2 szklanki
olejek migdałowy 1 kropla

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dynią i makiem

Z mąki , jajka, stopionego masła i mleka zrobić ciasto. Odrobine posolić i dobrze wyrobić. Rozwałkować cieniutko i szklanką powycinać krążki.

Mak ugotować i zmielić. Bakalie posiekać drobno. Dynię wymieszać z makiem, miodem i bakaliami. Odstawić na 15 minut, żeby składniki się lepiej połaczyły i jeszcze raz przemieszać. Nakładać łyżeczką na krążki z ciasta i lepić kształtne pierożki. Wrzucać do lekko osolonego wrzątku i gotować ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia do góry. Polewać stopionym masłem, posypywać płatkami migdałowymi i podawać. Kto lubi bardziej słodkie może posypać cukrem. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 04.03.2014 20:19
musze wypróbować bo ciekawie brzmi :)
Mati13 10.02.2014 17:10
ciekawe, warto wypróbować
pestka 10.06.2013 10:37
to dla mnie nowość, muszę spróbować
mufinka79 18.10.2012 19:16
Uwielbiam dynię :)
Ewelina38 14.05.2012 21:28
świetny i zapewne bardzo smaczny pomysł, jeszcze nie miałam przyjemności takich skosztować
ZEWA 29.05.2011 10:44
takich jeszcze nie jadłam
Małgorzata113 05.01.2011 07:49
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak