Sposób przygotowania

Z mąki , jajka, stopionego masła i mleka zrobić ciasto. Odrobine posolić i dobrze wyrobić. Rozwałkować cieniutko i szklanką powycinać krążki.

Mak ugotować i zmielić. Bakalie posiekać drobno. Dynię wymieszać z makiem, miodem i bakaliami. Odstawić na 15 minut, żeby składniki się lepiej połaczyły i jeszcze raz przemieszać. Nakładać łyżeczką na krążki z ciasta i lepić kształtne pierożki. Wrzucać do lekko osolonego wrzątku i gotować ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia do góry. Polewać stopionym masłem, posypywać płatkami migdałowymi i podawać. Kto lubi bardziej słodkie może posypać cukrem. Smacznego.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    takich jeszcze nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    świetny i zapewne bardzo smaczny pomysł, jeszcze nie miałam przyjemności takich skosztować
  • 0
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    Uwielbiam dynię :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    to dla mnie nowość, muszę spróbować
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    ciekawe, warto wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    musze wypróbować bo ciekawie brzmi :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !