Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa grzybowa z lanymi kluskami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2
włoszczyzna 1 pęczek
sól i pieprz 1
masło 3 łyżki
jaja 3
mąka 5 łyżek
bulion warzywny 1 ,5 litr
grzyby suszone 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: zupa grzybowa z lanymi kluskami

Grzyby zalać wrzątkiem ( równo z poziomem grzybów ), odstawić na kilka godzin, 2/3 grzybów wrzucić do garnka, dodać włoszczyznę zalać bulionem warzywnym, doprawić solą i pieprzem. Zupe odcedzić, grzyby wrzucić na nowo do zupy.
pozostałe grzyby zagotować, cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na 1 łyżce masła, dodać do tego grzyby i jeszcze chwile smażyć, pozostałe masło utrzeć, dodając żółtka jaj, usmażone grzyby, mąke, całość dokładnie wymieszać, dodać ubitą piane z białek.
Ciasto wlewać do gorącej wody formując kluski, zagotować około 7 minut, podawać z zupą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak