Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z cukinią i papryką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2 sztuki
ryż 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
masło 2 łyżki
bulion warzywny 500 mililitrów
wino wytrawne 1/2 szklanki
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z cukinią i papryką

Cukinie pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne i też pokroić w kostkę. Posiekać czosnek i cebulę. Masło rozgrzać na patelni, dodać cukinię i kolorowe papryki. Na koniec dodać czosnek. Smażyć przez chwilę.

Przełożyć na talerz i odstawić na bok. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić w rondlu na 1 łyżce oliwy. Dodać ryż i chwilę smażyć z cebulką mieszając. Podlać winem i gdy wyparuje po troszkę dolewać bulion warzywny. Ryż powinien być ugotowany, ale nie zbyt miękki. Połączyć z cukinią i papryką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Poddusić jeszcze około 3 minuty wszystkie składniki razem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 16.09.2012 21:53
dobre
tomek18 10.04.2012 07:33
smaczne
radosna29 11.03.2012 23:28
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak