Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

migdałowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dkg
jaja 4
cukier puder 10 dkg
mąka przenna 25 dkg
migdały 20 dkg
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
miód płynny 3/4 szklanki
jogurt naturalny 200 ml
migdały w płatkach 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: migdałowiec

Do miski wrzucamy mąke, 2 jaja, 2 żółtka, 8 łyżek miodu, jogurt, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, całość łączymy, migdały dokładnie mielimy, dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.
Pozostałe białka jaj ubijamy na sztywną piane i dodajemy do ciasta.
Ciasto wlewamy do formy ( ja używam do tego keksówkę ) wierzch posypujemy warstwą migdałów w płatkach i polewam miodem ( polać można także pod koniec pieczenia)

Ciasto pieczemy w temp 180 C przez około 70 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 06.01.2011 10:55
Mniam...migdały...-to przepis zdecydowanie dla mnie :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak