Przepis i sposób przygotowania na: wołowina z warzywami w winie
2) warzywa oczyścić i pokroić na kawałki ( w dużą kostkę, ósemki i grube plastry)
3) w dużej brytfannie podsmażyć wołowinę z każdej strony
4) do mięsa dodać pokrojone warzywa i koncentrat pomidorowy, przesmazyć przez ok. 5 minut
5)do miesa z warzywami dodać wino i rosół, zagotować
6) piekarnik nagrzać do 200st.C, mięso przykryć i wstawić do piekarnika, piec przez 2 godziny i 30 minut, następnie mięso i warzywa wyjąć z brytfanny i zabezpieczyć żeby nie wystygło (ja wstawiam na talerzu do wyłączonego wcześniej piekarnika)
7) sos z pieczenia przecedzić do rondla i zagotować na dużym ogniu w celu odparowania nadmiaru płynu, a następnie dodawać kawałki schłodzonego masła i potłuczone w moździerzu jagody jałowca
8)śmietane kremówke ubić na sztywno i dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem
9)pieczeń i warzywa ułożyć na talerzu, sos wlać do sosjerki
10) podawać z ziemniakami z wody