Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek parzony

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Liść laurowy suszony Prymat 1
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 100 gram
boczek 2 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek parzony

Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody aby mogła przykryć boczek. Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem aby rozpuścić sól. W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni. Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty ok 2 godzin. Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody parzymy boczek ok 2 godzin. Następnie wieszamy boczek w chłodnym miejscu do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 03.12.2011 09:46
rewelacyjne :)
BernadettaP 03.12.2011 09:45
rewelacyjne :)
Jolanta_P-S 25.02.2011 22:36
będę robić na świeta, więc skorzystam z przepisu
Iwona51
Iwona51 25.02.2011 00:14
pycha
MAR3STA 20.01.2011 11:55
świetny!
Izabela/bella81 12.01.2011 11:21
smaczny jest taki boczek
Zoso 07.01.2011 20:12
dużo pracy z tym ale myślę że warto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak