Sposób przygotowania

Oddzielić trzony od kapeluszy (większe podzielić).
Kapelusze po umyciu i osuszeniu włożyć na silnie rozgrzane masło i podsmażyć.
Grzyby wyłożyć (ja nie wykładałam, tylko, podgarnęłam na ściankę woka) i na tym samym tłuszczu obsmażyć do szklistości oczyszczoną i drobno posiekaną cebule i czosnek.
Połączyć cebulę, czosnek i grzyby z wywarem lub rosołem, dodać sól i pieprz do smaku i dalej dusić na wolnym ogniu.
Kiedy grzyby będą prawie miękkie, wlać wino ( ja pomyłkowo dziś użyłam wina czerwonego, ale efekt smakowy był wspaniały, a kolor ciemniejszy, bardziej wyrazisty, z czerwonym więc winem potrawa równie dobrze smakuje), a na koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką i posiekaną pietruszkę.
Zagotować i jeszcze raz doprawić do smaku.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !