Sposób przygotowania

Z sadu wybieramy najzdrowsze okazy jabłek. Jabłka myjemy i kroimy w plasterki, bez gniazd nasiennych. Następnie na chwilę wrzucamy do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym (na litr wody łyżeczka kwasku zapobiega to czernieniu plasterków) i wykładamy na blachę lub sito metalowe. Suszymy w ciepłym piecu chlebowym. Przechowuje w przewiewnym worku, w chłodnym miejscu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    ojoj, a skąd wziąć piec chlebowy :)Fajny patent z tym kwaskiem cytrynowyn.
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    faktycznie ;o) Dla nie mających pieca chlebowego polecam suszyć nad kaloryferem lub delikatnie grzejącym piecykiem.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    Kiedyś suszyłam jabłuszka, przy kaloryferze.
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Pyszności, najlepsza przegryzka przed telewizor :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    smaczna przekąska

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !