Sposób przygotowania

Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny. Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim, pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1h. Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby. W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min. Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4l wywaru). Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników. Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    apetycznie wygląda
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    przepyszne, chętnie spróbuję;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    muszę spróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Chętnie bym zjadła.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    smaczna rybka:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Marlena/Kinia

    dorsz to pyszna ryba pod każdą postacią...
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Od dawna chodzi za mną taki dorsik :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    niezły przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pyszna ryba :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    mniam mniam....

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !