Sposób przygotowania

Oczyszczoną i sprawioną rybę umyć, osuszyć ściereczką i nadziać farszem przygotowanym z drobno pokrojonej i lekko przesmażonej na oleju cebuli, utłuczonych orzechów i natki. Następnie spiąć rybę wykałaczką i posypać Delikatem. Z mąki, szczypty soli i połowy szklanki zimnej wody zagnieść ciasto, rozwałkować, skropić olejem, ułożyć na nim karpia, zwinąć i uformować kształt ryby. Podkreślić na cieście kształt głowy, ogona, łusek i skrzeli. Posmarować z wierzchu olejem, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piec w gorącym piekarniku 30 minut, uważając by ciasto się nie przypaliło. Podawać na gorąco.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !