Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek duszony w sosie czosnkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 75 gr
czosnek 4 ząbki
śmietanka kremowa 100 ml
mąka 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/3 szt
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczka
karkówka 70 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek duszony w sosie czosnkowym

Karczek umyć, lekko rozbić tłuczkiem i natrzeć czosnkiem. Obsmażyć na maśle z obu stron. Włożyć do rondelka, zalać szklanka wody, posolić do smaku. Na pozostałym z obsmażania mięsa maśle podsmażyć dwa ząbki czosnku i wlać całość do rondla. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Doprawić pieprzem, czosnkiem suszonym i świeżo startą gałka muszkatołową. Śmietanę słodką rozrobić z łyżeczką mąki i zabielić sos. Podgotować 3 minuty od momentu zagotowania i można podawać. Świetnie smakuje z puree z soczewicy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 20.02.2014 00:17
pyszne mięsko
SmacznaPyza 15.01.2011 10:10
ja dużo czosnku to na pewno by mi smakowało
MAR3STA 05.01.2011 16:33
smaczne i pomysłowe;)
krzyniu1984 05.01.2011 14:00
fajne danie!
Natalia/tubisiek 05.01.2011 06:42
wygląda fajnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak