Sposób przygotowania

Najpierw roztarłam drożdże z łyżeczką cukru i niewielką ilością letniego mleka, posypałam łyżką mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie stopiłam masło i roztrzepałam jajka z cukrem. Gruszki już wcześniej obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i rozgniotłam ( można też gruszki zetrzeć na tarce).
Do miski z mąką wsypałam szczyptę soli, dodałam wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem( mieszając cały czas), potem stopione, letnie masło i resztę mleka. Wyrobiłam to drewnianą łyżką, aż ciasto odstawało od brzegów miski. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Na patelnię z kilkumilimetrową warstwą rozgrzanego oleju kładłam łyżką owalne placuszki, przykryłam pokrywką, a gdy spód się zrumienił a wierzch ściął, przewracałam i dosmażałam bez przykrycia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    magical66

    smaczne
  • 2
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    ja przeważnie z jabłkami robię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata73

    pyszne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    pyszna odmiana dla placuszków z jabłkami - zresztą, lubię placki ze wszystkimi owocami :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Na pewno są dobre:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    oj, lubię racuszki :)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Z gruszką nie próbowałam, a lubię wszelkie racuchy.
  • 0
    original
    Opublikowano

    alaaa

    nie robiłam ale wypróbuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    z gruszkami nie jad?em,a pewno sa pyszne !
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszne placuszki:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    tylko można polecać .

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !