Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić dołek , wlać mleko , wsypać cukier i pokruszone drożdże. Odstawić na 10-15 minut , aż drożdże zaczną bąbelkować. Następnie dodać sól , cukier waniliowy , rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobić gładkie , lśniące ciasto i od razu wyłożyć do natłuszczonej blaszki (23 x 33cm). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Kruszonka:
- 100 g masła
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- odrobina aromatu śmietankowego lub waniliowego
Masło posiekać (lub rozpuścić i wymieszać) z resztą składników.

Masa kokosowa:
- 100 g cukru
- 250 g śmietanki kremówki
- 4 żółtka
- 150 g wiórków kokosowych
Żółtka ubić z cukrem na jasną , kremową masę , wymieszać ze śmietanką i wiórkami kokosowymi.

Dodatkowo:
- 2 brzoskwinie
- 2 duże jabłka
- sok z cytryny
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Z brzoskwiń wyjąć pestki i również pokroić.

Na wyrośnięte ciasto wyłożyć masę kokosową , na niej ułożyć \"szachownicę\" z owoców , wierzch posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st.C przez 45-50 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !