Sposób przygotowania

Polędwiczki myjemy, nacinamy, a w nacięcia wkładamy posiekane w paski ząbki czosnku. Następnie w naczyniu przygotowujemy odrobinę oliwy z oliwek z majerankiem, bazylią i rozmarynem oraz z rozpuszczoną w wodzie kostką bulionową. Następnie mięso wkładamy do zalewy i nacieramy. Kroimy cebulę w paski i kładzie na mięso oraz do zalewy. Odstawiam na co najmniej 2 godziny ( ja trzymałem cała noc w lodówce). Po tym czasie na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy i podsmażamy polędwice z każdej strony. Przed samym końcem smażenia dodajemy pół szklanki wina półwytrawnego lub wytrawnego. Polędwice po podsmażeniu odstawiamy do ostygnięcia a zalewę w której znajdowało się mięso wlewamy do patelni, na której smażyliśmy mięso. Wszystko gotujemy aż do zredukowania objętości co najmniej o 1/3 (do zagęszczenia możemy użyć trochę mąki). Takim sposobem mamy pyszny sos.
Po ostygnięciu rozwijamy ciasto francuskie i zawijamy w nie mięso, dobrze zawijamy końce! Całość po zawinięciu lekko nacinamy w odstępach około 2 cm i smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika w temperaturze 200 stopni C, na od 30-40 minut ( zależy od tego jak chcemy mieć wypieczone mięso). Następnie wyjmujemy kroimy w dość grube paski i polewamy sosem lub podajemy sos w osobnym pojemniczku. Smacznego :)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    iza15

    superowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    aż ślinka leci
  • 2
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    rewelacja !
  • 3
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    rewelacja !
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super wygląda to danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    smakowite
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    FAJNE:) A TYM SOSIKIEM TO BYM JESZCZE RYŻ POLAŁA:)
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    lubię polędwiczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    można jeść bez końca...
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    pyszności
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Tomek13

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    alaaa

    extra frykasy
  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    brzmi rewelacyjnie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    koniecznie należy wypróbować
  • 2
    original
    Opublikowano

    magical66

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    iza15

    pyszności
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ela16

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Nigdy jeszcze nie jadłam wieprzowiny w cieście:) chyba czas spróbować :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    pycha
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    świetny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    smaczne jedzonko
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    bardzo apetyczne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    ajres

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Witek

    Wspaniałe, ale, jak to zawsze, ja połączyłem z innym przepisem. Zrobiłem je a'la Wellington. Pychota, a Twój sos jako dodatek Wyśmienity Witek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !