Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z suszu – kwasek

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 40 gram
cukier 800 g
gruszki 2 suszone
jabłka suszone 4 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z suszu – kwasek

Duży garnek wypełniamy zimną wodą i wrzucamy suszone gruszki i jabłka. Gotujemy na małym ogniu od chwili zagotowania ok. 30-45 min (aż gruszki będą miękkie). Następnie kompot przelewam przez sito do większego naczynia (ja używam metalowego wiaderka). Następnie ponownie wypełniam ten sam garnek czystą wodą, zagotowuję ją i dolewam do kompotu. Dodaję cukier i mieszam. Ilość cukru może być inna zależy jak słodkie mamy jabłka lub gruszki dlatego radzę kontrolować smak kompotu na bieżąco. Całość mieszamy. W międzyczasie drożdże rozrabiamy w letniej wodzie i wlewamy do ciepłego kompotu. Delikatnie mieszamy i całość odstawiamy w chłodne miejsce. Gotowe do picia następnego dnia, gdy drożdże zaczną fermentację.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 17.10.2012 23:20
musze sprobowac ;)
Grażyna13 17.05.2012 09:40
O, to coś dla mnie :)
Justyna Jussstiii 25.01.2012 17:18
super
ewaa 03.08.2011 21:14
ciekawy przepis
IZABELA29 13.01.2011 09:52
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak