Sposób przygotowania

Składniki:

Na ciasto:
*mąka
*woda

Na nadzienie:
*5 dkg polędwicy wołowej
*10 dkg baraniny lub jagnięciny
* 5 dkg tłuszczu od nerki cielęcej ugotowanego krótko na parze
* 10 dkg szpiku wołowego
*mała cebula krótko przyrumieniona na maśle
* zgnieciony ząbek czosnku
* 2 kostki zamrożonego bulionu
* sól
*pieprz
*majeranek

Wykonanie:
Mąkę z wodą (tyle, ile mąka zabierze wody) wyrobić na gładkie ciasto. Nakryć podgrzaną miską i pozostawić przykryte na 15 minut.
Zmielić mięso i posiekać szpik oraz tłuszcz od nerki. Całość utrzeć na jednolitą masę i odstawić do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować, nakładać farsz i lepić małe pierożki. Ugotować w osolonej wodzie.
Zabaglione: 0,25 l rosołu wymieszać z dwoma łyżkami wódki, łyżką octu z białego wina, dwoma łodygami posiekanego selera naciowego, szczyptą lubczyku. Podgrzać, mieszając. Podawać z kołdunami.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    Hmmm, bardzo ciekawy przepisik ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !