Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, olejem i letnią wodą. Ciasto zagniatać ręcznie ok 10 min - powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min.
Ciasto podzielić na 8 części. Posypać odrobiną mąki - ciasto i blat, rozwałkować. Uformułować cienkie, okrągłe placki o średnicy ok 20 cm. Na patelnię teflonowąnanieść pędzelkiem olej i mocno rozgrzać. Następnie smażyć każdą tortillę z obu stron ok. 30 sek na stronę. Pojawiające się na plackach pęcherzyki rozgniatać łopatką.
Placki obracać na drugą stronę zaraz po ukazaniu się na nich drobnych brązowych plam.
Tortille ułożyć jedna na drugiej, przykryć ćsiereczką i zostawić do ostygnięcia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !