Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na tortille

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
sól 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej roślinny 4 łyżki
mąka pszenna na blat
olej na patelnię
woda 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na tortille

Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, olejem i letnią wodą. Ciasto zagniatać ręcznie ok 10 min - powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min.
Ciasto podzielić na 8 części. Posypać odrobiną mąki - ciasto i blat, rozwałkować. Uformułować cienkie, okrągłe placki o średnicy ok 20 cm. Na patelnię teflonowąnanieść pędzelkiem olej i mocno rozgrzać. Następnie smażyć każdą tortillę z obu stron ok. 30 sek na stronę. Pojawiające się na plackach pęcherzyki rozgniatać łopatką.
Placki obracać na drugą stronę zaraz po ukazaniu się na nich drobnych brązowych plam.
Tortille ułożyć jedna na drugiej, przykryć ćsiereczką i zostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 08.04.2012 20:24
super
jolaxa 12.07.2011 21:10
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak