Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowa rolada z bitą śmietaną i owocami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 5 szt.
cukier kryształ 230 g
truskawka 200 g
jagody 200 9
śmietana 30% 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowa rolada z bitą śmietaną i owocami

Ubij białka na sztywną pianę, wsypując stopniowo cukier. Ubijaj tak długo aż piana nabierze połysku i będzie bardzo sztywna. Wyłożyć dużą, prostą blachę do pieczenia specjalnym pergaminem i na to przełóż ubitą pianę. Rozsmaruj ją tak by warstwa była zawsze jednakowej grubości. Włóż blachę z bezą do piekarnika na ok. 15 minut, aż lekko się zrumieni i wysuszy. Gdy beza będzie już gotowa wyjmij ją i natychmiast przełóż na czysty papier. Zostaw do ostygnięcia. W czasie gdy beza stygnie, ubij kremówkę. Możesz dodać odrobinę wanilii. Kremówkę rozsmaruj na bezie. Posyp równą warstwą owoców. Pomagając sobie papierem, na którym leży beza, zwiń ją w roladę. Odstaw na 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rzenia15 04.05.2011 20:32
super
ewa19a 21.01.2011 21:34
wygląda smakowicie ;)
aguus 04.01.2011 13:48
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak