Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wołowe zapiekane z ziemniakami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wołowa 50 dag
cebula 2 szt
pieczarki 50 dag
ziemniaki 1 kg
śmietana 1 szkl
smalec 10 dag
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe zapiekane z ziemniakami

Mięso pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i obrumienić na smalcu, wyjać na talerz. Do tluszczu w którym smarzyło sie mięso dodać drobno posiekaną cebulę , zrumienić, wsypać pokrojone pieczarki i chilkę poddusić.Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, oprószyć solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim warstwami, pokrojone w plasterki ziemniaki, mięso, grzyby z cebulą i znów ziemniaki. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zalać ziemniaki. Włożyć do piekarnika i zapiec w temp około190 stopni około 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bercik1 02.10.2011 21:46
lubię takie bitki
IlonaAlbertos 02.10.2011 20:46
Uwielbiam tego typu dania.
Iwona51
Iwona51 04.01.2011 11:31
lubię takie mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak