Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z uszkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 3 kg
czosnek 1 główka
cebula 2 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
wywar warzywny 1 litr
mąka 1 szklanka
jajko 1 szt.
grzyby suszone 3 dkg
oliwa do smażenia
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
chleb razowy skórka
jabłko kwaśne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z uszkami

Buraki nalezy obrać, pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka razem z czosnkiem i chlebem. Zalać 3 litrami ciepłej przegotowanej wody i odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu usuwaj tworzący się nalot. Zakwas wstawić do lodówki. Wywar jarzynowy połączyć z zakwasem w proporcji 1: 1, przyprawić dodać jabłka i cebulę. Gotować 20 minut, przecedzić. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Wymieszać grzyby z cebula i przyprawić. Rozwałkować ciasto, wyciąć kwadraciki, na każdym położyć farsz. Skleić trójkąty, zacisnąć rogi, formując uszka. Ugotować w osolonej wodzie, podawać w barszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak