Przepis i sposób przygotowania na: Królik w czekoladzie
1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady
1 cebula
3 marchewki
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki
4-5 łyżek oliwy (lub pół na pół oliwa i masło)
5 dag smalcu (najlepiej gęsiego
ale może także być wieprzowy)
200 ml wytrawnego białego wina
1 listek laurowy
sól
pieprz
mąka
Królika pokrój na porcje. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Posiekaj natkę. W dużym rondlu rozgrzej smalec i dodaj do niego oliwę. Na gorący tłuszcz wkładaj kawałki króliczego mięsa i szybko obsmażaj z każdej strony. Oprósz mąką, smaż jeszcze chwilę, a potem dodaj marchewki i cebulę. Wlej wino, przykryj rondel, zmniejsz ogień. Duś około 10 minut, dodaj czekoladę, czosnek, natkę i listek laurowy. Przypraw do smaku pieprzem, dokładnie wymieszaj, gotuj dalej około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie pokrój obrane ziemniaki w plasterki albo na cząstki i obsmaż je na maśle. Podawaj do królika. Dobrym dodatkiem są żurawiny lub borówki.