Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto piwne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
mąka 2 szkl
piwo 1\\2 szkl
sól szczypta
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piwne

Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli. Masło pokroić na kawałki. Stopniowo dolewać piwo. Wyrobić ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Włożyć do lodówki na dwie godziny. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Ciasto podzielić na sześć części, każdą część cienko rozwałkować, przełożyć do formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach, placki piec kolejno (po 5-8 minut). Ostudzić. Przełożyć bitą śmietaną. Można dodać owoce, np. maliny, borówkę amerykańską, posypać cukrem pudrem.
Ciasto przypomina kremówkę. Jeżeli do piwnego ciasta dodamy więcej soli, powstaną chrupiące wytrawne placki do piwa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak