Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

biryani

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 150 gram
cebula biała 1 sztuka
warzwa mrożone 500 gram
olej do smażenia 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Goździki całe Prymat do smaku
czosnek 3 ząbki
kardamon do smaku
śliwka suszona 2 sztuki
kminek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: biryani

Namoczyć ryż w zimnej wodzie (ok. 20-30 minut). Rozgrzać olej (w rondlu lub w woku) i wsypać kminek, gdy zacznie skakać dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać odcedzony ryż i smażyć przez 1 minutę ciągle mieszając. Wlać 2 szklanki wody, dodać przyprawy i warzywa. Wymieszać. Zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień – po 20 minutach powinno być gotowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 07.06.2011 21:22
Super wygląda!
cukiereczek 05.02.2011 11:18
Wspaniale wygląda
Jolanta40 08.01.2011 23:23
pysznie wygląda, lubię takie połączenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak