Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z wątróbki i warzyw

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka 1/2 kilograma
marchewka mała 1 sz
masło śmietankowe 200 gram
śmietana 18 proc 70 gram
jajko 1 szt
oliwa do smaku
pietruszka korzeń 1 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z wątróbki i warzyw

Jarzyny kroimy na kawałki, wątróbkę kroimy w kostkę o wymiarach 2 -3 centymetrów. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, kładziemy masło i obsmażamy jarzyny, następnie dodajemy wątróbkę i smażymy razem przez kilka minut, ciągle mieszając. Potem dodajemy część śmietany, zmniejszamy ogień, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy tak długo, aż jarzyny i wątróbka staną się miękkie. Jajko mieszamy z resztą śmietany wlewamy na patelnię, mieszamy i dusimy razem kilkanaście minut. Całą masę na pasztet przeciskamy przez maszynkę do mięsa raz, następnie drugi raz dodając masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Do pasztetu można też dodać orzeszki fistaszki (niesolone) i dobrze wymieszać razem.
Pasztet wykładamy do formy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elzbietar64 18.05.2012 22:51
bardzo lubię takie domowe pasztety
Anna169Hosz 28.10.2010 19:16
Ciekawe, pewnie kiedyś zrobię.
anja3107 06.10.2010 13:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak