Sposób przygotowania

Jarzyny kroimy na kawałki, wątróbkę kroimy w kostkę o wymiarach 2 -3 centymetrów. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, kładziemy masło i obsmażamy jarzyny, następnie dodajemy wątróbkę i smażymy razem przez kilka minut, ciągle mieszając. Potem dodajemy część śmietany, zmniejszamy ogień, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy tak długo, aż jarzyny i wątróbka staną się miękkie. Jajko mieszamy z resztą śmietany wlewamy na patelnię, mieszamy i dusimy razem kilkanaście minut. Całą masę na pasztet przeciskamy przez maszynkę do mięsa raz, następnie drugi raz dodając masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Do pasztetu można też dodać orzeszki fistaszki (niesolone) i dobrze wymieszać razem.
Pasztet wykładamy do formy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Komentarze

  • 2
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Ciekawe, pewnie kiedyś zrobię.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    elzbietar64

    bardzo lubię takie domowe pasztety

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !