Sposób przygotowania

Warzywa obrać, umyć, osuszyć i pokroić na drobniejsze kawałki. Wszystkie warzywa, 4 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego włożyć do dużego garnka. Zalać 2 litrami wody. Zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez około 25 minut. Przestudzić i doprawić do smaku solą. Ponownie zagotować. Gorący bulion przecedzić przez drobne sito lub gazę. Wymieszać z żelatyną. Odstawić do wystygnięcia.

Ugotowane jajka obrać i pokroić w grube plastry. Jeśli używamy kukurydzy i groszku z puszki – odsączyć z zalewy. Brokuł gotować w osolonej wodzie około 5 minut, a następnie przelać zimną wodą. Każdy ogórek kiszony przeciąć wzdłuż na połowę i owinąć w plaster szynki.

Przygotować szklane prostokątne naczynie. Dno naczynia pokryć wywarem warzywnym. Wstawić do lodówki, aby stężał. Układać kolejno warstwy z plastrów jajek, groszku, szynkowych ruloników, kukurydzy oraz różyczek brokuła. Każdą warstwę zalewać galaretą i pozostawiać do zastygnięcia, zanim nałożymy kolejną. Chłodzić w lodówce przez około 5 godzin.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Wygląda super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    ładnie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Prezentuje sie b.ladnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Świetny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wygląda bardzo ciekawie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    berys18

    ciekawa galareta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !