Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowo-wieprzowy z orzechami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówki 30 dag
biodrówki wieprzowej bez kości 40 dag
boczku gotowanego 20 dag
wątróbki drobiowej 20 dag
marchwi 2 szt.
selera 1/2 szt.
cebuli 3 szt.
pietruszki 1 szt.
pora 1 szt.
jajek 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
orzechów włoskich 20 dag
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
filet z indyka 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowo-wieprzowy z orzechami

Mięso (oprócz boczku) oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Dodać obrane warzywa: marchew, seler, pietruszkę, 2 cebule, pora oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Kilka minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę drobiową. Mięso, wątróbkę i warzywa wyjąć z wywaru. Ostudzić.

Ostudzone mięso oraz warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie. Podobnie postąpić z boczkiem, orzechami i pozostałą cebulą. Bułkę tartą namoczyć w wywarze. Gdy napęcznieje dodać ją do zmielonej masy. Następnie dodać żółtka i przyprawić do smaku przyprawą do drobiu po myśliwsku, przyprawą do pieczeni, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać. Na samym końcu połączyć z pianą ubitą z białek.

Masę pasztetową przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w temperaturze 180ºC. Ostudzić (najlepiej smakuje następnego dnia).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 28.03.2011 20:48
bardzo ciekawy przepis:)
Aleksandra45 16.03.2011 09:30
super!
Sarenka 14.03.2011 20:34
Cos pysznego, co bardzo lubie!
Nina7 03.03.2011 07:46
Super! Uwielbiam domowe pasztety:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak