Sposób przygotowania

Ciasto migdałowe: z 5 jajek oddzielić białka od żółtek. Migdały zetrzeć lub zmielić na proszek. Ubić sztywną pianę z białek. Cały czas mieszając dodawać kolejno: 10 dag cukru pudru, żółtka, proszek migdałowy i na samym końcu 15 dag mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut.

Ciasto makowe: ubić sztywną pianę z 6 białek. Cały czas ubijając dodawać 20 dag cukru pudru i mak. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy (takiej samej w jakiej upieczono ciasto migdałowe) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170ºC przez 30 min.

Krem: 400 ml mleka zagotować z cukrem kryształem. Pozostałe mleko wymieszać z 10 dag mąki pszennej, budyniem waniliowym oraz żółtkami. Dodać do gotującego mleka, cały czas energicznie mieszając. Zagotować. Ostudzić. Ostudzony budyń utrzeć z masłem na gładki krem.

Ostudzone ciasto migdałowe posmarować dżemem wiśniowym. Na dżem położyć ciasto makowe, następnie posmarować kremem, wyrównać i poukładać biszkopty zamoczone w rumie.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Pyszności
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    wygląda super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka172

    piękne ci wyszło, muszę je zrobić:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    ekstra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wygląda wyśmienicie , a jak smakuje tak samo to ... ach ... :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    poprostu mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !